Sunday, December 14, 2008

conflict-torn

友達とまだ行ったことのないパスタ屋さんで食べるチャンスを逃してしまい悔しかったので(笑)、家でパスタを作る。この季節定番の明太子&水菜♪
食べ過ぎないように、ちょっと麺は減らし気味で・・・のはずが、ついご飯も食べる。(意味ないやん!)
健康診断の結果が返ってきたのを見て、ガーン!!だったのが、コレステロール値が上がってたこと。いや、でも身に覚えあるし・・・しかたないか・・・
でも上がってたのはHDLコレステロールの値。これ、善玉コレステロール、とのことなので(ネット調べ)、ま、エエか~♪なんて、アカン??


I wanted to have lunch at a new pasta restaurant with friends, but something prevented me, so I cooked pasta at home (photo left). Seasoned with mentaiko(salted cod ovum) and mizuna (Potherb Mustard), soy-sauce, and olive oil. I cut down on pasta but had a little rice in vain. (Yes, I'll start dieting from tomorrow!;P)





ダイエットせねば!!なのだけど、デパ地下なんかいくともうアカンのね・・・どうしてこうも葛藤にすぐ負けるか。京都・北山のマール・ブランシュさんの可愛いバターカステラなど買っちゃいました・・・だって、ずっしりして、黄色が見事にそそるんですもん!!>m< でも今夜は食べないぞ~~~(勝った^^v)

How many times have I said "I have to go on a diet"? Looked like I totally forget it when I was at a depa-tika, the basement floor of a department store that usually deal with foods in Japan:) There're so many attractions there... I struggle, but I can't resist buying some lovely sweets or delicious looking foods. Today I bought this; mini sponge cake. But I won't eat it tonight! Yes, I win!!

photos with my cellphone

オマケ:食べること、にあまりにも関心濃すぎ?先日職場でチラ見た『現代用語の基礎知識』か、『イミダス』か何かのオマケについてた薄い本、の中にちょっと使われてた"WHAT THE WORLD EATS"という本が気になって、アマゾンで買っちゃいました。世界の食糧事情が書かれてるようですが、いろんな国の家族が1週間で食べる食料を並べて写真に撮ってるのが面白い。世界って、ホントに多種多様やな・・・ってことを、改めて実感させられるのでした。そして、人間は違ってるけど、どこか一緒・・・なのは、食べ物を前にしたときの穏やかな顔でしょうか。

addition:Am I too interested in eating? I saw the other day some photos in a little book, which is an appendix for a dictionary. The caption said the photos are from "WHAT THE WORLD EATS" so I got very curious to see the book and I ordered. Today it arrived! The book features the current matters about food around the world and photos of families of various countries, with food they eat in a week. It's very interesting; I realize the world is full of varieties, and that people from all over the world are alike in a point: they look nice with foods:))

14 comments:

  1. やばい...美味しそう。
    京都=鳥さん、ここにもめっけ(^-^)
    って、まさかっ、また京都いったん?
    いいなーっ、羨ましすぎるるるる。

    そうそう、健康診断したって言ってたっけね。善玉だったらいいんだよね。って、よくはないな(笑)
    踊って燃やしましょうかね。

    ↓の記事にコメント残してるつもりなのだけど、、、私ってばプレビュー押してるのかな?

    落ち葉がとても見事で綺麗!!!

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  2. ◆mikayちゃん
    あれーっ?そうだったの?<コメント
    うん、そうやよ、プレビュー押してほっぽらかしとんやわ、きっと。>m<
    私もよくやるんよねぇ・・・プレビューボタンって、アレ、必要なモン?取っ払っちゃいたいけどなー。
    落ち葉、見てくれてたのね~~サンクスっ!まじまじと見なければいい感じでしょ^^

    京都のお菓子屋さん、地元でたった一軒のデパートにも今年から?めでたく入りましてん^m^
    行きたいんだけどなー京都。年内は無理やわ、お金ない・・・>m<
    そう!鳥さんが可愛いっしょ!買ったらこの袋に入れてくれて嬉しかったので撮りました。笑

    善玉はともかく、あの日京都から帰ってから足が太くなって、ジーンズのブーツインがキビシィ~~~ッ><

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  3. Yes...I know about that book!!! I've seen a review of it...very interesting. Some families eat so little..I believe it was Africa. They concentrated more on grains.

    Depa-tika is blessing and curse. It reminds me of Disneyland too. Happiest place on earth! Good luck with the diet. I'm watching what i eat too cause it's near the holidays. I do think you look beautiful tho and can't imagine why you would be on a diet! hehe

    As for the award = you deserve it;)

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  4. わたしは、クッキーは夜にペロリ、だったよ。なは
    細けりゃいい、という問題ではないのよね、体って。
    質のいい体を作らなきゃいけないよね〜
    って私が言うなって感じだよね〜。
    やはりakaneちん手作りお料理屋さんを事務所の近くに作ってもらって、
    そこに入り浸るようにすれば、質のいい体ができそうよ。うふ

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  5. ◆aredcardigan
    Yes, I do indeed! I have to watch what I eat and take good care not to eat because the check-up I took the other day shows me that my cholesterol level has risen, though the weight has not changed since half a year ago. Oh, my blood pressure also has gone up:((
    So, I have to avoid eating too much fat and sweets... and also want to be a little slim;))

    Depa-tika is indeed a Disney land!! :DD
    I always get excited at depa-tika, especially the sweets section, hehe;P
    But really, we eat too much compared to those in Africa or some other region. We have to try to not waste as little food as possible!

    Thanks again for the award:) I'm flattered!

    ◆ゆ~こちゃん
    今日はちょっとやっちまったよー><
    お友達がくれたあのうっとりハニーラスクを平らげ、
    昨日に続いてまたしてもあたりやの大判焼を食べ(また今日も買ってしもた!爆)
    でもマールブランシュはまだ手をつけてないの、くふふ♪
    クッキー、どやった~?なんかいい感じやったよね、買えばよかったなー。
    質のいい体!まさにそうやよねー。
    んでもって、来年あのショートパンツをはくために(え?イヤイヤ、買ってないよ>m<)ちょっと下半身痩せたいわ。
    小料理あかね(ぷ)の本日のメニウは猪鍋でございます。(最近これ多いんよねーウハハん。)
    3日分くらい作ってるよ。来る?>w<

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  6. 明太子&水菜のパスタ見てたら急に食べたくなった(><)

    >食べ過ぎないように、ちょっと麺は減らし気味で・・・のはずが、ついご飯も食べる。
    ↑(爆!爆!爆!)

    マール・ブランシュさんのバターカステラの鳥さんも可愛い♪♪♪

    食べることに関心濃すぎなの、よーーーーく分かります(笑)
    だって美味しいもの食べると幸せな気分になれるんだもん!!
    以前は旅先でも食より散策優先で
    普段も質より量だったけど
    今は世界各地の料理・その土地の名物料理や
    美味しいもの食べたりするのも旅の楽しみになりました☆

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  7. わかるo(>▽<*)
    わたしも食べること大事だもん。。
    美味しいものに最近特に目がないわ。
    お陰で最近太り気味…(´;ω;`)
    でも美味しいものやめられない。。

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  8. 水菜と明太子。。。おいしそう。
    日本人でよかった~な組み合わせですね。
    やっぱり、なんだかんだ言って
    おいしいもの食べてる時は皆幸せなんですよね!
    お歳暮のおかげで会社内はお菓子だらけです。
    誘惑の嵐・・・

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  9. your lunch looked yummy! just inspires me to cook more :) good luck to your diet plan - maybe postpone it til after x'mas holidays, haha....

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  10. ◆tabinekoさん
    うぷぷ。やっぱ心当たり、みんなありますよね~~?
    お好み焼きとご飯、みたいな関西風の食べ方、あまりしなくなったんですけど
    量の問題だったようで・・・^^;
    (昔はお好み焼きなら必ず5枚食べてました。爆)

    そうそう、どこかへ出かけて、まずいもの食べるってのが我慢ならないの。
    安くても高くても、おいしくなくっちゃ!
    基本、何でも食べるほうですが、コーヒーではずすともうガックシです。
    そこまで食べたおいしいものも全部台無しになってしまう!と思ってるので
    危険なときはコーヒは無しで済ますようにしてます。笑

    ◆izumiちゃん
    でしょーーっ、やよね~~っ!
    おいしい、と聞けば食べずにいられない・・・
    おなかと背中が丸くなってやっばいよぅ。
    (下半身は大昔から太めなのでこの際目をつぶることにした。>m<)
    手が届く美味しいものはやっぱいかなアカンよね!!^^v

    ◆あじさいさん
    いい取り合わせでしょう^^
    水菜、この時期大活躍。
    猪肉と並んでよく食べてる食材かも。
    (そう、ウチは豚じゃなくてこの時期は猪なのです。)
    お歳暮かぁ・・・イイなぁ。そういう楽しみがないんよなぁ・・・
    今日はマール・ブランシュのちっちゃいお菓子(写真のバターカステラではなく。笑)を持ってって
    幸せ~~と思いながら食べました♪

    ◆fennymun
    Thanks a bunch! Then what did you cook for your lunch or dinner?
    Ah, you said it!! It will be wise to put off my diet till after... new year's day!;D

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  11. The award is well deserved! Sorry to here about your cholesterol level...it will be okay. I know you will take good care of yourself.

    Don't apologize about not being vegan:)I've never eaten tofu in champruu...if I'm ever in Japan, we'll eat that okay? And spend time at Depa-tika! lol

    Interesting usage of furikake! Never tried that before.

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  12. ◆aredcardigan
    Haha, as for the cholesterol level, it is "a good cholesterol", I hear. So maybe it's no trouble, but still I have to watch out for what I take in.
    You seem to always eat good things for your health!

    Yeah!! Let's go to Depa-tika, and if you'd like, I'll make that tofu champruu in vegan version;)) Oh, I must give you that furikake ... without "tirimen jako", hehe;P

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  13. Oh sorry about the misread...but anyway I am pretty sure things will all work out. Wishing you well always.

    I TRY to eat good things for health cause my body rejects too many unhealthy things. So really I don't have a choice. haha.

    You are too kind to make tofu champruu for me...I cannot wait to cook for you too.

    Look at us....talking about diet but thinking about food!

    Terrible isn't it?

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  14. ◆aredcargican
    Haha, don't be sorry!

    I laughed out loud at the latter half of your comment! Hahahaha!
    The less we try to think of food, the more it linger in our mind;))

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